Notiuni despre tactica de cursa in kaiac-canoe

20 Jun 2024, publicat de Kaiac-Canoe.ro

CUM SA CONCUREZI EFICIENT SI PLACUT IN CURSELE DE KAIAC-CANOE?

Sa concurezi pe distanta de 200m, 500m sau 1000m la o competitie de kaiac-canoe este intr-adevar o mare distractie. Dar sa fii castigator de fapt presupune multa disciplina mentala si psihica. Aveti in fata ghidul incepatorului concurent in kaiac-canoe. Enjoy!

Distantele din cadrul campionatelor mondiale de kaiac-canoe sunt 1000m, 500m si 200m. La Jocurile Olimpice numai cele de 1000m si 500m sunt pentru barbati, iar petru femei numai cele de 500m. Cursa de  1000m presupune un ritm prudent, cea de 200m este un sprint dezlantuit, iar cea de 500m este undeva la mijloc. A concura cu succes presupune cunoasterea si aplicarea principiilor de tactica de cursa.

Cateva teme de analizat:

  • in cursa se intra cu o strategie de cursa clara. Ai un plan pe care l-ai repetat si il repectati. Nu abandona planul la mijlocul cursei. Nu spune “fie ce-o fi” si nu fa mici ajustari.
  • ai o imagine clara a locului unde te afli in cursa si la ce moment sau distanta vrei sa maresti ritmul sau sa sprintezi. A-ti numara palele te poate ajuta in acest sens. Sa stii cat de lung va fi sprintul si incearca sa mentii viteza barcii si sa previi incetinirea dupa sprint.
  • fii atent la start
  • gandeste prudent la cat de tare vei pleca pe start si cat vei mentine ritmul de start. Pe de o parte, un start puternic iti poate oferi un avantaj psihologic fata de ceilalți concurenți, dar pe de altă parte poate produce prea mult acid lactic, care se va răzbuna in fazele urmatoare din cursa.
  • incearca sa nu te distraga celelalte barci, in mod special in primii 100m. Concentreaza-te la cursa ta. Foloseste-ti vederea periferica pentru a intui unde te afli, nu te uita in stanga si in dreapta.
  • fi foarte atent la tehnica, tot timpul incearca sa obtii o lovitura intreaga si puternica
  • nu te opri inaintea liniei de finish, vâslește prin ea.

Strategii de cursa

Sunt mai multe vederi asupra strategiilor de cursa care se potrivesc diferitilor sportivi. Este necesar sa experimentezi inainte pentru a afla ce plan de cursa ti se potriveste. Diferite strategii de asemenea trebuiesc adaptate pentru diferite distante. Cateva dintre cele mai intalnite strategii sunt prezentate aici.

1000m este cea mai tactica dintre distantele de concurs. Cheia unei piste de 1000m bune este o buna viteza de parcurs si a fi capabil sa măriți ritmul in unul sau doua locuri in timpul cursei. O strategie populara printre concurenții la 1000m este sa stea ușor in spate pe prima jumătate a cursei si apoi sa incerce ca creasca ritmul pe a doua jumatate. Aceasta strategie, cunoscuta ca “ritm egal” sau “cursa impartita egal”, are ca scop conservarea energiei in prima jumatate, păstrând concentrația de acid lactic mica, in așa fel încât ultima parte sa poată fi parcursa cu viteza superioara mediei.

Nu toți concurenții pe 1000m adopta aceasta strategie. Multi campioni au strategia startului puternic si obținerea unei conduceri precoce, si păstrarea conducerii pana la final. De aceea trebuie sa fii pregătit pentru a concura asa pe 1000m si a nu suferi efectele acumulării de acid lactic la sfârșitul cursei.

La 500m, cea mai întâlnită strategie este conducerea si ritmul. Acesta implica intensitate aproape maxima pe primii 100m si apoi rezistarea pana la final. Din nou, pentru a face astfel este necesar ca sportivul sa fie in stare reziste la o acumulare mare de acid lactic in ultima jumătate a cursei. Este des întâlnit la sportivii care adopta aceasta strategie sa “crape” înainte cu 100m de finish.

In timp ce aceasta este strategia comuna pentru 500m, unii au avut succes pe aceasta distanta cu strategia “cursei împărțite egal” (campionul in K1 M 500m din 1998-1999, ungurul Akos Vereckei).

Pentru a fi in stare de a face asta intr-o cursa de 500m, este necesara o gandire calma si limpede pentru a sta usor in spate pe prima jumatate, iar apoi increderea ca ai un sprint atat de puternic incat sa conduci in ultimii 200m.

Cursa de 200m poate fi uneori deceptionant de lunga, pentru ca se parcurge la intensitate aprope maxima, facand ultimii 50m foarte dificili. Aici nu este loc pentru erori, iar un start bun are o importanta critica. Strocul trebuie crescut foarte rapid. In timp ce strocul poate fi foarte mare la 200m, este inca nevoie sa te concentrezi la a pastra o lovitura lunga si puternica.

Bucura-te de cursele tale!

In timp ce kaiac-canoe este foarte solicitant si frizează limitele, poate fi atat provocator cat si dătător de mari satisfactii. Pentru a te bucura de cursele tale este foarte important sa realizezi ca nu tot timpul este necesar sau potrivit sa te bucuri doar de victorii – a te clasa bine intr-o categorie competitiva sau a scoate un timp bun, sau a avea o cursa tactica excelenta poate fi de asemenea foarte satisfacator. A nu castiga nu inseamna a pierde, daca ai avut o cursa buna sai ai dat tot ce avei mai bun.

AUTOR: Alan van Coller
TITLU ORIGINAL: How to race sprints effectively and enjoyably
TRADUS DE: Buciu Bogdan

Categorii

metodica
partener 1 partener 2 partener 3 partener 4

2024 kaiac-canoe.ro | Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Hauméa.