De ce este in interesul membrilor ca actul de conducere sa fie transparent?
- Pentru ca dreptul membrilor de a fi informati este mentionat de in 4 randuri in Statut.
- Pentru ca doar informati acestia pot face propuneri avizate, pot vota informat si pot ameliora cursul Federatiei.
- Pentru ca in lipsa informatiei apare dezinformarea, apare barfa si cei care detin informatia pot fi gresit catalogati puternici.
- Pentru ca absenta transparentei ucide initiativa. Nici un antrenor sau reprezentant de club nu va risca sa se umple de ridicol sa propuna vreo initiativa, sau sa combata vreo masura pe care o considera proasta din partea conducerii Federatiei cand stie ca pot exista informatii pe care nu le cunoaste si pe care sa i le arunce in fata de la prezidiu vreun potentat actual, cum se intampla de foarte multe ori din partea domnului Toth.
- In lipsa transparentei, spiritul colaborarii care in mod normal trebuie sa fie prezent intr-o organizatie de tip asociativ cum este Federatia, este inlocuit de o atmosfera de neincredere, de suspiciune permanenta in care initiativa nu are cum sa existe.
Ce obligatii are deja Federatia in legatura cu transparenta si pana unde trebuie sa se intinda transparenta in conducerea Federatiei?
Cum spuneam mai sus, dreptul membrilor de a fi informati si obligatia Federatiei de a informa membri apare in urmatoarele articole din Statut:
Articolul 14, alineat 1, litera M (Atributii Federatie):
asigura un sistem operativ de informare si documentare, intocmeste si difuzeaza informatiile si datele statistice oficiale, organizeaza simpozioane si consfatuiri tehnice pentru antrenori si arbitri in vederea perfectionarii acestora.
Articolul 53, alineat 1, litera J (Atributiile Biroului Federal)
organizeaza sistemul de informare si documentare, intocmeste si difuzeaza informatiile si datele statistice oficiale; editeaza buletinele informative, anuare si alte materiale tehnico- metodice;
Articolul 60, alineat 3, litera K (Atributiile Secretarului General)
pregateste impreuna cu comisiile si colegiile centrale si supune aprobarii Biroului Federal propuneri referitoare la: dezvoltarea acestui sport feminin, organizarea cursurilor de formare si perfectionare a antrenorilor si arbitrilor, acordarea titlurilor si clasificarilor sportive, a unor premii, stimulente, distinctii si trofee; elaborarea unor norme tehnice; organizarea sistemului de informare si documentare; editarea unor buletine, anuare si alte materiale tehnico- metodice; stabilirea cuantumului unor taxe, amenzi si altele.
Articolul 61, alineat 1, litera i (Atributii Antrenor Federal):
asigura buna functionare a sistemului de informare si documentare, contribuie la editarea buletinelor informative, anuarelor si a altor publicatii cu caracter tehnico – metodic;
Pe langa acestea, in anul 2016 pe 22 Iunie, Parlamentul a aprobat legea conform careia Federatiile sportive nationale cad sub incidenta legii 544 din 2001 privind accesul la informatiile de interes public. Astfel orice persoana poate solicita informatii Federatiei in baza legii 544.
In consecinta, in septembrie 2016 am propus in Biroul Federal implementarea unei proceduri pentru a adresa aceasta noua situatie venind cu 3 variante de implementare:
- Varianta 1: Federatia raspunde fiecarui petent cu informatia solicitata
- Varianta 2: pentru fiecare solicitare primita, Federatia publica pe site informatia respectiva astfel incat pentru o informatie anume secretariatul sa nu dea de mai multe ori acelasi raspuns
- Varianta 3: toate deciziile, tot registrul de intrari/iesiri corespondenta, sesizarile sa fie pastrate intr-un registru electronic (baza de date) afisat pe site-ul federatiei.
Dupa ce am rostit aceste cuvinte sedinta de Birou Federal a continuat ca si cand nu as fi zis nimic. Nu s-a comentat, nu s-a supus la vot, nimic, s-a trecut mai departe.
Intr-o Adunare Generala acum multi ani am propus si a fost adoptata cu o mare majoritate, daca nu chiar cu unanimitate obligarea Federatiei de a publica pe site toate minutele sedintelor de Birou Federal. Vedeti aici cate minute ale sedintelor au fost publicate!
De asemenea, Biroul Federal trebuie informat la fiecare sedinta de masurile si actiunile luate de Biroul Executiv in timpul scurs intre doua sedinte de BF. Acest lucru nu-l puteti vedea in minutele de BF pentru ca ele nu sunt publice si pentru ca aceste informari nu se fac, ba mai mult, Biroul Executiv in loc sa duca la indeplinire hotararile biroului federal, acesta hotaraste in unele ocazii in locul BF. Aceasta practica trebuie sa inceteze.
Din punctul meu de vedere transparenta Federatiei trebuie sa fie totala, astfel in raportul de activitate anual al fiecarui post din Federatie (presedinte, secretar general, antrenori federal si birou federal) trebuie sa existe un capitol distinct privind gradul de indeplinire a cerintelor statutare cu privire la informarea membrilor federatiei.
Mai mult decat atat, din moment ce directorii de scoli, directorii de cluburi sportive sunt obligati sa publice anual declaratie de avere, ar trebui sa avem in vedere sa obligam conducatorii federatiei sa depuna si dumnealor aceasta declaratie anual.
De ce angajarile trebuiesc facute pe principii meritocratice si criterii de competenta?
In primul rand pentru ca este in joc viata si viitorul sportivilor. Actiunile si masurile luate de angajatii federatiei influenteaza, uneori pe termen foarte lung, activitatea si perspectivele de performanta ale sportivilor.
Este obligatoriu ca in pozitiile de decizie din federatie, acolo unde nu este vorba de pozitie aleasa, sa se ajunga prin demonstrarea competentelor, iar statutul prevede in numeroase randuri clar angajarea prin concurs. Sub conducerea actuala s-au adaugat statutului si cateva prevederi conform carora numirea angajatilor este facuta de presedinte cu aprobarea Biroului Federal, contrar prevederilor existente anterior, dar pentru ca aceste adaugiri nu au fost facute de buna credinta cu explicarea exacta in fata Adunarii Generale si solicitarea inlaturarii prevederilor pe care le incalca am ajuns sa avem un Statut ambiguu in aceasta privinta.
Peste tot unde este prevazut in statut ca ocuparea posturilor este prin concurs sau in conditiile legii inseamna acelasi lucru: CONCURS pentru ocuparea posturilor. Aceasta este singura modalitate prin care ne putem asigura ca macar dintre cei care candideaza il angajam pe cel mai potrivit.
Ati observat in societatea romaneasca ca o persoana numita pe criterii de loialitate si obedienta fata de cel care numeste nu poate fi un profesionist care isi respecta cariera, mentorii si obligatiile postului. Acestia mai intai se vor asigura ca nu isi vor deranja seful si pe cat permite acest context vor face (daca sunt in stare) si ceva pentru domeniul in care au fost numiti, vezi Dancila si altii.
Va rog sa faceti o evidenta a numirilor facute de dl. presedinte la posturile de Secretar General si Antrenor Federal si veti realiza ca in mare parte ceea ce am scris mai sus se aplica si la noi si mai mult decat atat, respectivul are o aplecare deosebita pentru lucratori ai serviciilor speciale sau ai armatei. In conditiile in care domeniul sportiv este eminamente unul vocational, in care in special calitatile spiritului fac din munca sportivilor si antrenorilor rezultate de neuitat (atribut al vietii civile spre deosebire de rigorile si constrangerile din institutiile militarizate), cum este posibil ca in varful compartimentelor cele mai importante sa fie numite atat de des persoane care in afara de loialitate fata de presedinte nu au demonstrat alte competente?
In vederea realizarii acestui deziderat, de a avea conducatori competenti, iar la loturile nationale antrenorii sa fie numiti meritocratic, in spiritul transparentei - noul birou federal trebuie sa:
- cunoasca si sa apere statutul in litera si spritul lui.
- sa solicite presedintelui demiterea antrenorului federal si secretarului general
- sa initieze in calitate de for de conducere al FRKC a procedurilor legale de scoatere la concurs a posturilor amintite
- sa angajeze serviciile unei institutii externe de resurse umane pentru organizare echitabila a concursurilor
- sa publice pe site-ul federatiei componenta nominala a loturilor nationale (sportivi si suprastructura) si obiectivele de performanta
- sa informeze Adunarea Generala si membrii federatiei de situatiile aparute in derularea mandatului lor.
De ce nu votez si nu am votat niciodata Ioan Birladeanu la presedentia FRKC?
In continuare va voi prezenta opiniile mele si cateva exemple despre cand presedintele federatiei nu a respectat interesul membrilor si al sportivilor sau mai pe larg de ce nu votez Ioan Birladeanu la presedentia FRKC. De ce nu am incredere ca dumnealui este capabil sa readuca Kaiacul si Canoe romaneasca pe podiumul olimpic si de ce folosesc cuvantul amatorism cand vorbesc despre conducerea FRKC.
- cand nu a acceptat evaluarea antrenorului de la grupa de fete CNOPJ dupa ce nu s-a calificat in nici o finala la CM Montemor 2015
- cand nu a acceptat aplicatia antrenoarei de la Triumf desi o trimisese in timpul solicitat la lotul de fete CNOPJ 2016 si luase medalie la CE fara sa fie la lot
- cand a spus despre rezultatul de la JO 2012 de la canoe dublu ca motivul este ca "au gresit reteta"
- cand a propus in BF alcatuirea unei grupe de sportivi care sa nu participe la competitii pentru a nu fi testati si cu care sa aparem in anul preolimpic
- cand a tinut posturile de Antrenor Federal, dar mai ales cel de Secretar General neocupate cu anii
- cand a numit impotriva regulamentului antrenori la loturi fara experienta
- si multe altele