Masuri pentru redresarea Federatiei Romane de Kaiac-Canoe: Cresterea numarului de sportivi (I)

22 Mar 2021, publicat de Kaiac-Canoe.ro

Preambul:

Federatia este infiintata prin asocierea membrilor ei, cluburi sportive si asociatii sportive judetene, in scopul ca acestora sa le fie reprezentate drepturile si interesele in raport cu forurile superioare nationale, minister etc sau federatiile internationale la care suntem afiliati. De asemenea federatia trebuie sa organizeze dupa cele mai bune standarde formarea loturilor nationale, perfectionarea antrenorilor, organizarea corecta, impartiala si in cele mai bine conditii a competitiilor nationale, sa medieze intre membrii federatiei si in cel mai important rand sa se asigure ca interesele celor care fac cea mai grea parte a activitatii, sportivii, sunt promovate si puse in avangarda preocuparilor acesteia.


Din eternele discutii care au loc in cadrul intrunirilor antrenorilor, la competitii, consfatuiri, sedinte etc., se aduce in discutie pe buna dreptate nevoia de a avea un numar mare de sportivi. Exista in Romania exemple de federatii care au rezultate foarte bune fara sa aibe un numar mare sportivi, compensand prin seriozitatea si competenta celor care conduc acele federatii, prin asezarea unui sistem de selectie, promovare si pregatire profesionist, in care competitiile nationale sunt organizate cu suficent fast, in care arbitrii arata intr-un fel anume si cunosc si aplica regulamentele de competitii astfel incat sa nu lase impresia participantilor ca sunt la mana unor amatori. Este foarte importanta perceptia pe care o lasam in mintile sportivilor prin tot cea ce facem: prin cum organizam competitiile, cum arata arbitrii, cum se comporta antrenorii si cum discuta cu ei, ce antrenori le punem la loturi si ce autoritate au acestia (atat morala cat si profesionala) in fata lor.


In stadiul actual, in care numarul sportivilor la competitiile nationale este in scadere, faptul ca la unele loturi nationale conducerea federatiei numeste antrenori pe criterii numai de ei stiute cu incalcarea regulamentelor adoptate de BF, nu e de mirare neincrederea specialistilor in viitorul acestui sport, dar mai ales neincrederea sportivilor ca potentialul lor va fi atins, care vazand ca nu exista competenta si interes pentru performanta din partea celor cu care interactioneaza la loturi, isi iau soarta in propriile maini si uneori, cum a fost cazul in 2015-2016 recurg la actiuni nesabuite.


Numarul de sportivi este foarte important. Daca la juniori numarul de sportivi este in scadere, stiind ca exista cateva praguri la care se pierd cei mai multi sportivi, realizati ca sistemul promovat de actuala conducere ne va duce la colaps?


Juniori:

Stim cu totii foarte bine ca prima ocazie de a renunta la sport, datorata sistemului actual, este cand se candideaza pentru lotul de juniori I, CNOPJ. Daca pana la juniori II comentariile sportivilor, parintilor si ale unor antrenori este ca ne batem la campionat cu cluburi care fac permanent pregatire centralizata sunt doar o scuza, odata cu ratarea selectiei pentru lotul national de juniori I, perspectiva ca in anul urmator sa se intreaca cu cei care au obtinut selectia duce la o pierdere a efectivelor de juniori I drastica. 

Masuri:

  • In acest sens se impune implementarea posibilitatii ca lotul de juniori I sa se pregateasca preponderent descentralizat, iar antrenorii acestora sa fie considerati antrenori de lot national pana la realizarea echipajelor, cu sustinere materiala si financiara de la Federatie. Iar dupa realizarea echipajelor in urma selectiei finale acei antrenori care au sportivi in echipaje (daca doresc) sa faca parte din delegatia care participa la competitia internationala de obiectiv alaturi de sportivii lor. Sistemul trebuie sa permita si sa incurajeze legatura sportiv-antrenor, fiind demonstrat ca motivatia si sprijinul moral pot da acea stabilitate mentala necesara marilor performante.


De asemenea, scaderea numarului de participanti in competitiile de juniori, vizibila la toate nivelurile de varsta este afectata si de decizia dezastruasa a conducerii federatiei si a persoanelor "neconflictuale pe stilul Dancila" din jurul conducerii, de a restrange numarul de probe din campionatele nationale. Datorita identificarii acestei probleme am solicitat in repetate randuri comisiei de competitii si biroului federal sa reintroducem probe in campionatul national.

Masuri:

  • Cu ocazia adunarii generale actuale am propus ca in statut sa fie trecute campionatele nationale si probele care le vor alcatui, in asa fel incat Biroul Federal sa nu mai poata interveni asupra structurii acestei importante componente a strategiei de dezvoltare a kaiacului si canoei.
  • Organizarea de competitii nationale si sprijinirea materiala si logistica pentru competitii locale pe lacuri din interiorul localitatilor pentru a avea expunere catre public.
    • competitii nationale de sprint, cum s-au facut in 2003 pe Dambovita
    • competitii multisport cum am organizat din 2010 pana pana in 2016 pe Herastrau, Kaiac sprint & Dragon Boat, Kaiac sprint & SUP. Competitii deschise atat cluburilor cat si fostilor sportivi la categoriile Masters & Oldboys. (foto in galerie)
  • Asigurarea in cadrul Complexelor Sportive Nationale a unui fond de ambarcatiuni mari, K4 si C4, pentru facilitarea unor participari cat mai numeroase in aceste probe. (fiind stiut ca acestea sunt greu de transportat).
  • Lansarea unui program pentru care sa se ceara buget de la MTS pentru sprijinirea infiintari de noi cluburi sportive: dotarea acestora cu un kit de startup care sa contina un peridoc de 8-12 locuri, 8 ambarcatiuni de initiere, 8 padele si 8 veste. In functie de posibilitatile si interesul gasit pe plan local acest kit poate sa fie pentru sprint, pentru slalom sau kaiac-polo.
  • O competitie nationala noua in luna Februarie pe simulator. Am realizat deja o prima competitie de acest fel pe plan municipal in 2012 la Snagov (link) si cel mai recent in Ianuarie 2020 la Bucuresti (foto in galerie).

Tineret:

Cel mai mare filtru, cel mai drastic nivel la care se pierd sportivii este la varsta tineretului. Aici daca analizam din mai multe perspective veti vedea ca sunt indicii clare de premeditare a distrugerii kaiac-ului si canoei romanesti in interesul catorva cluburi, anume cele doua de seniori.

In primul rand sportivii de la tineret nu mai au campionat national propriu zis dedicat varstei lor. In locul campionatului national de viteza tineret avem o competitie cu probe de simplu, in fapt o selectie la care se decerneaza si titlurile nationale. La vremea introducerii acestei masuri eram parte a corpului de arbitri si am combatut cat de mult am putut ca aceasta masura sa nu fie aprobata. Le-am spus presedintelui, secretarului general din acea vreme, celorlati Dancili care sustineau propunerea presedintelui ca o astfel de masura va duce la pierderea multor sportivi, am si estimat ca la fiecare categorie vom ramane cu maxim 9 sportivi. Ce sa intamplat?

La prima competitie de acest fel, pe cand efectuam validarile cluburilor de seniori am intrebat delegatii cluburilor cum li se pare actualul format. Raspunsul fiind ca deja au anuntat sportivii, cine nu prinde finala este dat afara. Cate barci are finala la kaiac-canoe? Multumesc.

AnProbeParticipanti
200518 probe47 participanti
200618 probe40 participanti
200818 probe41 participanti
20096 probe59 participanti
201111 probe87 participanti
201213 probe84 participanti
201313 probe60 participanti
201410 probe65 participanti
20158 probe55 participanti
20168 probe51 participanti
20178 probe52 participanti
20188 probe55 participanti
20198 probe61 participanti
20208 probe59 participanti

Alta problema legata de tineret este ca majoritatea componentilor lotului de tineret, ca si acum 20 de ani cand faceam si eu sport, stau pe banii federatiei in cantonament dar marea lor majoritate nu participa la Campionatele Mondiale sau Europene dedicate varstei lor, intrucat acolo merg acei componenti ai lotului olimpic sau de seniori care sunt inca la varsta tineretului.

Daca federatia ar fi in stare sa mentina sportivii seniori in activitate pana la varste mai mari acest lucru nu s-ar mai intampla. Tineretul este o portiunea a varstei de dupa juniorat care nu are alt rost decat protectia. Este exact perioada, intre 18 si 23 ani cand sportivii isi pot face studiile universitare, cand maturizarea lor fizica si psihica se definitiveaza, cand cresterea inceteaza si articulatiile se intaresc. Este natural ca in aceasta perioada o parte a sportivilor sa se decida daca mai continua sportul sau merg pe alt drum. Treaba noastra este sa le aratam ca sportul nostru ofera perspective reale de realizare cu cat mai putine impedimente si pierderi pe alte laturi. Faptul ca sportul inseamna sacrificii trebuie sa insemne ca sacrificiile le face sportivul din alegerea lui, nu ca i se impun de sistem. 


Masuri:

  • Un cadrul competitional in care Campionatul National de Tineret contine si probe pe echipaje (toate echipajele si toate distantele) va permite mentinerea in activitate a mai multor sportivi pe langa cluburile lor. Chiar daca CSS-urile nu au cadrul legal pentru a cheltui cu acestia, mentinerea lor in activitate trebuie sa primeze. Cei valorosi vor fi promovati la cluburile care isi permit sa-i tina, dar ceilalti nu se vor pierde. O posibila medalie in campionatul national este suficienta motivatie atat pentru sportiv cat si pentru cluburile de juniori sa mentina colaborarea si sa caute solutii pentru promovarea lor pana la incheierea varstei de tineret.
  • Pregatirea lotului national de tineret sa aiba si o componenta descentralizata. Sportivii care si-au castigat locul in lotul de tineret sa poata opta alaturi de antrenorii lor pentru forma de pregatire o data pe an, sa primeasca o bursa consistenta din care acestia sa-si acopere cheltuielile de masa, cazare daca opteaza pentru pregatire in locatii diferite de domiciliu, sau sa-i cheltuiasca cum doresc atata vreme cat evaluarile periodice indica o incadrare in obiective. Antrenorii acestora sa aiba dreptul la o indemnizatie de lot national pentru perioada cat au sportivi componenti ai lotului in supraveghere in mod proportional cu numarul de sportivi, obiectivele si gradul de indeplinire a acestora.
  • Organizarea Campionatului National de Juniori I si Tineret, adica decuplarea sportivilor tineret de seniori exact cum este si la nivelul campionatelor mondiale si europene. Mai ales ca organizarea campionatului se poate face imediat dupa incheierea competitiilor internationale cum se practica la juniori mari si seniori. Daca Federatia Internationala si ECA au alipit cele doua categorii de varsta, noi de ce tinem Tineretul langa Seniori?

EXTRA

Spre comparatie va rog sa analizati propunerea mea din 2015 impreuna cu explicatiile oferite si calendarul emis de Federatie in manopera domnului Toth Gheorghe, ambele atasate prezentului articol, mai jos. Atat eu cat si alti colegi din domeniu au trimis propuneri la solicitarea Federatiei, nu au fost luate in seama si nu vor fi niciodata, atata vreme cat aceleasi persoane conduc Federatia si comisiile ei.

Galerie foto

Documente atasate

  • Propuneri CSS 6 Bucuresti pentru modificare statut FRKC - descarca
  • Calendarul competitional 2015 emis de federatie - descarca
  • Propunere calendar 2015 Buciu Bogdan - descarca

Categorii

electorale
partener 1 partener 2 partener 3 partener 4

2024 kaiac-canoe.ro | Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Hauméa.