Prima zi de finale olimpice in disciplina noastra, kaiac-canoe, a fost 8 August. Daca ne aducem aminte, la Beijing in anul 2008, aceeasi data (a 8-a zi din a 8-a luna) a fost ziua deschiderii jocurilor olimpice din acel an. Atunci am aflat ca in China numarul 8 este norocos, iar in prima finala de kaiac-canoe a acestei editii a jocurilor olimpice am avut ocazia sa vedem echipajul de canoe dublu al Chinei la start.
C2B 500m
Competitia a fost organizata cu 4 etape: serii, sferturi de finala, semifinale si finale. In faza seriilor au participat 13 echipaje din tot atatea tari, iar din serii primele doua locuri au mers direct in semifinale, iar restul au luptat in sferturi pentru accede in SF (primele 3 din fiecare sfert de finala, iar ultimele barci mergand in Finala B). Din semifinale primele 4 barci s-au calificat in Finala A iar ultimele barci au mers in Finala B.
In a doua semifinala, unde au concurat si reprezentantii nostri, Ilie Sprancean si Oleg Nuta, s-au inregistrat timpi mai slabi ca in precedenta semifinala, dar echipajul Chinei a dominat cursa. Daca la jumatea cursei sportivii romani erau pe un loc care ii ducea in Finala A, pana la finiș s-au situat ultimii, astfel au fost cei care au trecut in Finala B. Cinstit vorbind pe cine ar fi putut bate? Locul 1 China, locul 2 Germania, apoi Italia si Cehia cu fratii Fuksa - o concurenta cum rar mai intalnesti.
Spre mandria noastra, la cateva ore dupa semifinala, in cadrul finalei B sportivii nostri au luptat pana la capat si din pozitia a treia (la un moment dat) au reusit sa castige onorant finala de consolare, depasind echipajele Frantei si Uzbekistanului (Angola si Noua Zeelanda nemaipunandu-le la socoteala)
In finala principala spectacolul a fost total. China s-a impus la conducerea cursei de la start, iar pe parcurs si-au marit incet distanta fata de urmaritori cu o mica sincopa la 220m. Pana cu 100m inainte de final, pe pozitia secunda s-au situat sportivii rusi reprezentand echipa neutra a sportivilor individuali, iar pe 3 echipa Ungariei, dar la sprintul final rusii au pierdut argintul la 2 zecimi in favoarea Italiei si la o zecime in favoarea medaliatilor cu bronz, Spania, iar Ungaria a iesit pe locul 6.
Campioni olimpici: Liu Hao (31) si Ji Bowen (22) din China.
K4F 500m
In proba de K4 feminin, unde printre numele tarilor castigatoare s-au numarat numai 2 tari, Germania de 5 ori si Ungaria de 4 ori (daca nu punem la socoteala exceptionala medalie de aur a Romaniei de la debutul probei in programul olimpic) iata ca echipa neozeelandeza a intrerupt acest binom. Dupa un start foarte bun, dar strans, barca condusa de Lisa Carrington se instaleaza la conducere si trece la 250m pe locul 1, urmata indeaproape de Germania, Ungaria si Spania.
Ritmul Noii Zeelande este constant si indica o tactica de care s-au tinut, chiar daca la 200m Germania o devanseaza. La 150m Lisa Carrington sprinteaza, mai mult din forta decat din frecventa si observam ca strocul echipei din Germania nu mai conduce barca ci doar contribuie cu resursele pe care le mai are la inaintare barcii sale (bratele intra moi in apa).
Finișul consemneaza locul 1 pentru Noua Zeelanda, locul 2 pentru Germania si locul 3 pentru Ungaria.
Campioane olimpice: Lisa Carrington (35), Alicia Hoskin (24), Olivia Brett(23), Tara Vaughan (20) din Noua Zeelanda.
Am fost mirat sa vad echipa Ungariei foarte bucuroasa pentru medalia de bronz, acest echipaj fiind o combinatie intre sportive cu experienta si fete nou selectate (una dintre ele chiar cu 50 de zile inainte de JO) din centrele lor de excelenta. Este cunoscut faptul ca 2 sportive valoroase au avut probleme cu antrenorului grupei de fete al lotului ungar (tatal sportivei Tamara Csipes, locul 3 in K4), iar acestea sunt Danuta Kozak si Dora Lucz.
Este din ce in ce mai evident ca in mai multe locuri din lume, in ciuda garantiilor foarte motivante ale rezultatelor pe plan mondial, european si olimpic, sportivii nu mai accepta un tratament injositor si care nu-i au pe ei in centrul preocuparilor sistemului. Sper sa se auda si la noi.
Salutam calificarea in finala a echipajului norvegian, clasat pe locul 7 si antrenat de colegul nostru Octavian Ispas.
K4B 500m
In cea mai rapida proba a intrecerilor de kaiac-canoe de la aceste jocuri olimpice n-ai fi stiut cu siguranta pe cine sa pariezi inaintea cursei. Dupa un start gresit din partea echipajelor Serbiei si Ungariei, s-a reusit plecarea regulamentara cu Spania la conducere cu un ritm bun si controlat. Au reusit sa se mentina la conducere aproape 400m, fiind urmariti de Germania la egalitate cu Australia. Pe ultimele balize Germania a castigat cu 50cm, iar la fotofiniș Australia a luat argintul si Spania bronzul. Pe locul 4 a sosit Ucraina, apoi Lituania, Serbia si abia pe 7 Ungaria, urmata de Noua Zeelanda.
Campioni olimpici: Max Lemke (28), Tom Liebscher-Lucz (31), Max Rendschmidt (30) si Jacob Schopf (25)
Pentru ziua de maine nu ne dorim decat ca echipei Catalin Chirila si Florin Popescu sa ii mearga din plin. Hai Romania!
Consemneaza de la Bucuresti, Bogdan Buciu - antrenor de kaiac-canoe.
9 August 2024 - A doua zi de finale
In aceasta a doua zi s-au desfasurat semifinalele si finalele pentru 4 probe. In ordinea desfasurarii acestea au fost: C2F 500m, K2F 500m, K2M 500m si C1B 1000m.
C2F 500m
In urma semifinalelor se anuntau ca favorite si pretendente la medalii echipajele din China, Canada, Ungaria si Spania. Un aspect interesant este ca din aceasta finala de 8 barci, 4 echipe erau dublu olandez (2 cu dreptace - Ucraina si Polonia, 2 cu stangace - Spania si Cuba). Eu personal am tinut cu Ucraina, Liudmyla Luzan si Anastasiia Rybachok (fosta Chetverikova). De la start pana la sosire au condus, si au si castigat, sportivele din China cu timpul 1:52.81 (cel mai bun de pana acum in JO), dar pana dupa jumatea cursei au fost urmate de Canada, Polona si Spania. Echipajul ucrainean a vaslit permanent cu o frecventa mai mica decat toate concurentele lor, probabil cu foarte multa forta si pana la final au reusit sa ajunga plutonul si sa se claseze pe locul 2, devansand Canada la fotofiniș. Sosirea a fost: China, Ucraina, Canada, Ungaria, Polonia, Spania, Moldova si Cuba.
Campioane olimpice: Xu Shixiao si Sun Mengya
K2F 500m
In aceasta proba, diversitatea cred ca a fost cea mai redusa: 2 echipe din Ungaria, 2 din Germania, 2 din BeNeLux (Belgia si Olanda), 2 de la antipozi (Australia si marea favorita - Noua Zeelanda). Toata lumea cunoaste startul Lisei Carrington (la acel moment campioana olimpica de 6 ori), astfel nu a fost nici o supriza ca s-a instalat la conducere cu jumatate de barca si pe a doua parte chiar cu barca avans. Pentru celelalte medalii batalia a fost stransa, o echipa din Germania, Belgia si ambele echipe din Ungaria fiind more or less la acelasi nivel pe parcursul cursei. Deci locul 1 Noua Zeelanda (1:37.28), locul 2 Ungaria - Tamara Csipes si Alida Dóra Gazsó, iar pe locul 3 la egalitate, din nou Ungaria si Germania. De remarcat la echipa Noii Zeelande frecventa superioara, lungime superioara si parghie(spatiul dintre pumn si pala) foarte mare. Chapeau!
Campioane olimpice: Lisa Carrington si Alicia Hoskin
K2B 500m
Finala super galonata: din 16 sportivi nu mai putin de 7 campioni olimpici la editiile anterioare si alti doi medaliati cu argint olimpic, iar pe langa acestia o "surpriza" - echipajul din Statele Unite, dar trebuie notat ca unul dintre sportivi castigase cu 18 zile in urma aurul in proba de K1B 1000m U23 la Plovdiv. O alta surpriza este ca unul din echipajele Ungariei care ii avea in componenta pe campionul si vicecampionul olimpic de la Tokyo, Bálint Kopasz si Ádám Varga, nu s-a calificat in finala A. Iar in Finala B s-au clasat destul de modest, pe locul 7, probabil menajandu-se amandoi pentru finala de K1 din ziua urmatoare (vedem mai tarziu cu ce deznodamant).
In finala A au plecat cel mai puternic sportivii unguri (Totka fiind campionul olimpic pe K1 200m la Tokyo), dar la 100m echipajul din Germania conduce deja cu o jumatate de barca si pe parcurs ajung sa-si creasca avantajul pana la 2/3 de barca, ca in final sa castige cu aproximativ 2m diferenta in fata urmatorilor 3 clasati, pe care fotofinișul i-a declarat fiind Ungaria, Australia si pe locul 4 Spania. De mentionat ca invingatorii au fost singurii care au concurat cu o ambarcatiune cu pupa lata (similara cu modelul Bullet Transom de la Plastex) desi Germania a avut doua echipe in finala (video mai jos).
Campioni olimpici: Jacob Schopf si Max Lemke (timp 1:26.87)
C1B 1000m
Cursa in care toata miscarea de kaiac-canoe din Romania a sperat sa revada un triumf romanesc la 52 de ani dupa reusita lui Ivan Patzaichin de la Munchen.
Dupa cum la aceasta ora stie toata lumea, in aceasta finala sportivul nostru Catalin Chirila nu a participat pentru ca la ora semifinalei situatia meteo a fost exact cum s-a temut Catalin: vant de dreapta, dar din spate, nu din fata. Personal am revazut semifinala de multe ori si fara sa am pretentia ca stiu exact ce s-a intamplat, am impresia ca pe de o parte, sportivul roman s-a temut de succes, iar pe de alta parte cred ca abordarea pregatirii nu a tinut cont cu exactitate de calitatile lui. Si aici ma refer strict la faptul ca el este un sportiv foarte puternic dar greu, iar priza pe pagaie favoriza un vaslit cu frecventa mare si care nu exprima toata forta lui. Ma rezum la atat pentru ca nu vreau sa contrazic narativul oficial, dar vremea nefavorabila a fost numai modalitatea prin care a intervenit esecul, dar esecului i s-a permis sa-l atinga pe Catalin, iar asta ar putea fi treaba unui consilier pe probleme de psihilogie sportiva pentru intreaga echipa.
Totusi, dupa nici 2 ore de la semifinala de cosmar, Catalin se recompune, conduce si castiga toata Finala B, ca un adevarat invingator, devansand printre altii campionii olimpici din ziua anterioara, Ji Bowen si Liu Hao din China. De remarcat ca la ora finalelor, vremea aceea turbata se imbunatatise considerabil, iar dupa sosire frustarea se citea clar pe fata lui Catalin Chirila (cred ca ar fi dat orice sa poata intoarce timpul 2h).
In finala A lucrurile au stat in felul urmator:
- de la start, pe prima parte a cursei au condus cap la cap Martin Fuksa si Zakhar Petrov
- apoi Fuksa se detaseaza, vaslind cu o frecventa mare care mi-a adus aminte de cursa compatriotului si tizului sau Martin Doktor din 1996
- la 500m Fuksa are avantaj o barca, iar in urma lui vin Petrov, Brendel si Tarnovschi
- de la 300m Tarnovschi sprinteaza, rezista in sprint si bine face pentru ca
- de la 250 Isaquias Queiroz ia un finiș fulminant care-l descumpaneste pe rusul de pe culoarul alaturat
- iar la final acesta trece pe 2, dar sprintul lui Tarnovschi ii aduce locul 3 si medalie de bronz
Campion olimpic: Martin Fuksa, cu timpul 3:43.16, imbunatatind iata cel mai bun timp al probei in intrecerile olimpice
10 August 2024 - a treia, ultima si cea mai spectaculoasa zi de finale la Paris 2024
Intrecerile de azi sunt rezervate semifinalelor si finalelor in probele de simplu: K1F 500m, K1B 1000m si C1F 200m
Spun din start ca desi Lisa Carrington este un fenomen in kaiac-canoe, personal as fi pariat si pierdut bani cu placere pe compatrioata ei, Aimee Fisher. Sunt la curent cu excluderea ei din echipa pentru Tokyo, "scandalul" mediatic din jurul lotului feminin al Noii Zeelande si parca imi sunt mai dragi proscrisii.
Dar sa trecem la fapte:
K1F 500m
Sunt 3 finale organizate pentru aceasta proba (A, B si C). In finala B remarcam sportivele de 36 de ani Milica Novaković pentru Serbia si Teresa Portela pentru Portugalia.
In finala A, pe o vreme superba cu calm plat, vin din calificari pe centrul pistei doua barci din Ungaria pe culoarele 3 si 4, si doua barci din Noua Zeelanda pe 5 si 6.
Startul se ia corect din prima si grafica ce interpreteaza datele GPS arata o evolutie neasteptata: Lisa Carrington conduce cu 30 de centimetri iar dupa aceea Tamara Csipes scade acea diferenta si in nici 150 de metri o duce la 2.5m in favoarea ei. Dar atat a fost maximum, la 250m inca mai conduce cu vreo 2 zecimi si dupa aceea Lisa Carrington preia conducerea, reintoarce diferenta treptat 30cm, 50cm, 60cm .... iar pana la final pune si o dobanda de pana la 4m.
Frumoasa lupta dintre cele mai "batrane" sportive din finala, 35 de ani Lisa, 34 de ani Tamara si chiar daca efortul din prima parte ar fi putut sa-i faca probleme pana la final, faptul ca s-au distantat de celelalte sportive destul de considerabil i-a conferit sportivei din Ungaria o marja generoasa pentru a-si adjudeca argintul. Pe locul 3 Emma Jorgensen, iar favorita autorului pe locul 4 (probabil mantra de la start nu a fost cea mai nimerita).
Campioana olimpica: (pentru a 8-a oara) Lisa Carrington
K1B 1000m
Pe mijlocul pistei, pe culoarele favoritilor, s-au calificat sportivii unguri, Bálint Kopasz (campionul olimpic en titre) si Ádám Varga (vicecampionul de la Tokyo 2020). Alaturi de ei pe exterior Fernando Pimenta din Portugalia si Agustin Vernice din Argentina, iar pe culoarul doi, Josef Dostál din Cehia, uriasul de 2.02m care nu mai avea un aur mondial sau european in aceasta proba de 10 ani, iar cea mai recenta medalie fiind argintul din 2019 de la Szeged.
Cum ne-a obisnuit, Pimenta pleaca foarte hotarat si se instaleaza la conducere, urmat de Dostal si Kopasz, la distanta de aproape o barca lungime. Isi mentine pozitia si in dreptul liniei de la 500m dar cu un avantaj mai redus (jumatate de barca). De aici asteptam sa vedem ce tactica abordeaza concurentii principali, dar pentru inca 100m nimic nu se schimba.
Dar de la 400m cei doi urmaritori sprinteaza simultan, fara sa stim daca vreunul dintre ei a reactionat la manevra concurentului sau au avut tactici similare. Totusi, sa planifici un sprint de 400m iti trebuie ceva incredere in pregatirea ta. Dostal este mai bun, Kopasz se agita mai putin eficient, Pimenta nu mai poate reactiona la atacul celor doi si la 250m sprinteaza si al doilea sportiv ungar, Adam Varga. Pana la final 5 barci il depasesc pe Pimenta, ceea ce ne face sa credeam ca miza lui a fost exclusiv medalia de aur. Sprintul mai proaspat al lui Varga il ajuta sa-si depaseasca colegul de dublu si finișul consemneaza primul titlu olimpic pentru gigantul din Cehia; Adam Varga isi pastreaza argintul de la Tokyo, iar Balint Kopasz ia medalia de bronz.
Campion olimpic: Josef Dostál (3:24.07)
C1F 200m
Ultima cursa de kaiac-canoe din programul olimpic si singura pe distanta de 200m.
La aceasta disciplina sunt in finala semnificativ mai multe sportive din afara Europei, iar lupta pentru titlu se anunta o afacere nord americana, intre cele trei campioane mondiale ale probei din aceasta olimpiada:
- 2021 Copenhaga - Katie Vincent - Canada
- 2022 Dartmouth - Nevin Harrison (campioana olimpica en titre) - Statele Unite
- 2023 Duisburg - Yarisleidis Cirilo Duboys - Cuba
Cursa este foarte stransa dar un avantaj consistent pentru aceasta distanta ii apartine intreaga cursa frumoasei americance, Nevin Harrison. Totusi pe ultimii metri o egaleaza Vincent iar fotofinișul o da castigatoare cu o sutime de secunda pe aceasta din urma. Locul 3 este ocupat de sportiva din Cuba, astfel cronologia ultimei olimpiade este reflectata fidel pe podium.
Campioana olimpica: Katie Vincent cu 44.12 (o imbunatatire a celui mai bun timp pe plan mondial si singurul "record" mondial care a cazut la kaiac-canoe la aceste jocuri).
Va multumesc pentru lectura si sa speram ca la editia urmatoare Romania va arata mult mai bine la kaiac si canoe.
Profesor Bogdan Buciu,
Vicepresedinte FRKC