Articolul de fata este o adaptare a acestui articol de pe site-ul https://dietzpaddling.com
Alegerea padelei potrivite poate fi la început o mare provocare. Și vă putem asigura că nu va deveni mai ușor pe măsură ce câștigați mai multă experiență. Ca orice altceva, cerințele și așteptările tale vor crește odată cu abilitățile tale.
Autorul articolului sustine ca a ajutat atât campionii mondiali, cât și mulți începători să aleagă padela potrivită pentru ei. În acest ghid, veti găsi o imagine de ansamblu, cuprinzătoare, a ceea ce este important atunci când alegeți padela de tip wing potrivită pentru nevoile dvs. Dacă urmați acest ghid, veți avea atunci o idee despre factorii care joacă un rol în achiziția dvs. Și vei fi mai în măsură să judeci singur dacă cineva care vorbește cu tine cu vâsle cu aripi îi cunoaște lucrurile.
Unele dintre caracteristici pot fi importante doar pentru kaiaciștii avansați. Cu toate acestea, următorii factori de bază sunt importanți pentru a alege corect o padelă:
Alegerea lungimii corecte a padelei este influențată nu numai de înălțimea corpului și înălțimea scaunului în kaiac, ci și de tehnica și tipul dvs. de kaiac. Următoarea formulă vă va ajuta să aproximați lungimea vâslei cu aproximativ +1,5 cm.
(252 + lungimea corpului în cm) ÷ 2 = lungimea padelei în cm
ex. înalțimea sportivului 185 cm: (252 + 185) ÷ 2 = 218,5 cm
Lungimea optimă a padelei (+/- 1 cm) este:
O tehnică de vâslit mai verticală (precum în kaiac sprint, spre deosebire de surfski, kaiac de tură, etc) înseamnă în primul rând ca brațul de sus se află la o întalțime mai mare. O astfel de tehnică necesită de regulă o padelă mai scurtă față de surfski, kaiac de tură unde se vâslește mai teșit având aceeași înălțime la scaun.
Tehnica mai verticală este de dorit când barca și nivelul echilibrului o permite. În cazul acesteia, mâna de sus este la înălțimea ochilor sau a capului. O tehnică mai teșită se obține automat când barca este mai lată (pentru că vâslitul este mai depărtat de centrul longitudinal al bărcii) și vâslitul este cu mâna de sus la înălțime mai mică (la nivelul pieptului sau umărului), ceea ce face vâslitul mai relaxat ăn turele lungi și mai stabil.
Înălțimea kaiacistului va afecta în mod evident lungimea padelei cel mai mult. De asemenea padela poate fi puțin mai lungă dacă raportul între trunchi și înălțime este mai mare.
Alegerea unei padele mai scurte înseamna că amplitudinea fiecărei vâsliri se reduce. Dacă aveți o padelă prea lungă, unghiul de atac va fi mai mic. Vectorul forței pe fiecare vâslire va fi împins către în jos (pala va apăsa și mai mult în loc să preseze doar spre înapoi). Deci, lungimea ideala a padelei este determinată în principal de unghiul palei la atac și trebuie să asigure un raport bun între un atac lung în față și un vector optim al forței.
În general, ar trebui să puteți vâsli cu frecvența dorită pe distanța pe care vâsliți de obicei în timpul antrenamentului/competiției. Recomandările pentru kaiac sprint sunt 76-82 p/m (bărbați) sau 74-80 p/m (femei) in cursele pe distanță lunga și 82-88 p/m (bărbați) sau 80-86 (femei) p/m intervalele de viteza. Un alt semn că palele padelei tale sunt prea mari poate fi faptul că nivelul lactatului este prea mare în timpul antrenamentului fără a atinge o frecvență cardiacă adecvată.
Pentru o tehnică eficientă cu padela tip wing, ar trebui să aduceți mâna de împingere (mâna superioară) la nivelul ochilor sau al frunții. Când ridicați pala pe partea dreaptă (daca pe partea aceasta faceți răsucirea), ar trebui să puteți introduce pala pe cealaltă parte fără a fi nevoie să răsuciți încheietura mâinii drepte. Dacă trebuie să răsuciți încheietura ușor în sus, nu e o problema prea mare. Cu toate acestea, dacă trebuie să răsuciți încheietura mâinii în jos pentru a introduce pala în unghiul corect, ar trebui să mariti unghiul dintre pale. În general, puteți spune că ar trebui să aveți un unghi mai mare cu cât este mai verticala tehnica. Pentru kaiac sprint, unghiul palelor de la padela de tip wing este de obicei între 45° și 70°.
Bara moale este recomandată pentru surfski, kaiace de mare, copii și pentru sportivi cu probleme la încheietura mâinii. Pentru sprint, este recomandată o bară medie sau rigidă. Dacă sunteți intr-un kaiac de agrement, alegeți o bară moale dacă alegeți o formă mai agresivă a palei. În caz contrar, puteți alege o bară medie sau rigidă.
Forma palei este poate cea mai dificil de ales. Iată câteva explicații de bază ale formei palei tip wing (lingurită).
Când trageți pala prin apă, apa se separă în partea din fața palei (partea îndreptată spre dvs.). Pe o pală plată, apa curge în jurul palei și se adună din nou în spate, unde formează vârtejuri care fac ca padela să-și piardă din priza în apă. In timp ce in cazul unei pale de tip wing, apa vrea sa mearga in același sens dar apa care vrea sa curga in exterior (departe de kaiac) este oprită la "buza" din exteriorul palei, întoarsă și împinsă înapoi (spre kaiac). Acest lucru face ca padela să tindă spre exterior. Și de aici începe efectul efectiv de aripă. Padela se mișcă lateral, iar apa curge acum mai mult sau mai puțin direcțional peste pală. Pe partea din spate a palei (partea îndreptată spre direcția de deplasare) trebuie să parcurgă un drum mai lung, creând o presiune negativă și „sugând” pala înainte. În condiții ideale, efectul poate fi atât de mare încât să scoți padela din apa mai înainte decât acolo unde a intrat. Acest lucru este important de știut pentru a înțelege următorii factori de influență.
Cu cât coama din exteriorul palei este mai lungă în raport cu dimensiunea palei, cu atât este mai mare efectul de aripă. O coamă lungă se găsește în principal în palele lungi și înguste, cum ar fi Lettmann Warp. În așa-numitele pale în formă de lacrimă, cum ar fi Jantex Beta Rio, lungimea compactă a palei este compensată de o coamă puțin mai evazată.
O pală cu o lungime mai mică se prinde mai repede în apă. Aceasta înseamnă mai presus de toate că puterea se dezvoltă mai repede și că ai un control mai bun, de exemplu unde trebuie să reacționezi rapid. O pală mai lungă (cum ar fi Lettmann Warp), pe de altă parte, face padela mai stabilă în apă.
Aceasta înseamnă unghiul dintre ax și pală. Diferența dintre diferite padele nu este mare, dar poate fi util să știm ce efect are unghiul palei. Majoritatea padelelor sunt ușor înclinate înainte, ceea ce le face mai stabile în apă. Cu cât unghiul este mai mic, cu atât puterea este mai bine direcționată direct către prindere, dar în detrimentul controlului asupra palei.
Palele drepte (cu nicio răsucire sau puțină răsucire a palei) dezvoltă cea mai mare putere la începutul cursei palei. Imediat după prindere, întreaga pală este poziționată optim pentru a dezvolta efectul maxim de aripă. În timpul cursei, padela se rotește ușor în jurul propriei axe, schimbând poziția palei și reducând efectul de aripa. Pentru a utiliza în mod optim acest tip de padelă, cea mai mare parte a puterii trebuie aplicată palei imediat după prindere. Prin urmare, aceste padele sunt cele mai potrivite dacă, în general, vă place un stil de vâslit mai exploziv sau dacă faceți o mulțime de distanțe de sprint unde acest tip de dinamică a vâslitului este cel mai eficient. Palele drepte sunt de exemplu Jantex Beta Rio (aproape fără răsucire), Braca I și Braca IV (ambele cu răsucire mică) dar și Lettmann Warp.
Palele răsucite au o distribuție mai uniformă a efectului de aripă pe întreaga cursă a padelei. Când este introdusă, doar o parte a palei (cea superioară) se află la unghiul optim pentru a dezvolta efectul maxim e aripa. Pe măsură ce trageți, pala se rotește ușor în jurul propriei axe (la fel ca mai sus în partea despre pala dreaptă), iar partea palei, care are cel mai mare efect de aripă, se mișcă constant în jos pe pală. Acest lucru se potrivește kaiaciștilor care preferă o dinamica lină a vâslitului. Padela devine mai puțin sensibilă la momentele perturbatoare (cum ar fi valurile) deoarece forța este distribuită pe un moment mai lung. Un efect secundar este că padela eliberează apa mai ușor (nu trageți atât de multă apă). În general vorbind, cu cât padela este răsucită mai mult, cu atât este mai potrivită pentru distanțe mai lungi și vâslit cu multe momente deranjante precum surfskiing și slalom pe ape repezi. Palele răsucite sunt de exemplu Braca XI van Dusen și Jantex Gamma Rio . Pentru vâslit recreațional, surfski și maratoane, acele modele sunt cele pe care le recomandăm în primul rând.
Cele mai multe padele cu pale cu margini paralele, cum ar fi pala tradițională Rasmussen și padela Epic sunt undeva între formele palei drepte și răsucite.
2024 kaiac-canoe.ro | Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Hauméa.